Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

επι της ουσίας


ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΠΟΛΛΑ ΚΕΡΑΣΙΑ

ΚΡΑΤΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ

….. έλεγε η γιαγιά μου ( κ είχε δίκιο )



Πήρατε την απόφαση να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας;; Συγχαρητήρια !

Δεν θα το μετανιώσετε.. Η εκπαίδευση είναι κάτι σαν επένδυση… Χτίζετε μια καινούργια σχέση, μαθαίνετε πως να επικοινωνείτε με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, ανοίγετε ορίζοντες στην γνώση και την άδολη αγάπη…

Πως θα βρείτε όμως τον κατάλληλο δάσκαλο που να έχει τις απαραίτητες γνώσεις και την σωστή τεχνική για να σας ΄΄διδάξει΄΄ τα μυστικά μιας επιτυχημένης και σωστής εκπαίδευσης;

Οι προσφορές είναι ίσως μεγαλύτερες από την ζήτηση. Μια επίσκεψη στο internet σε μια μηχανή αναζήτησης, θα σας βγάλει τόσα αποτελέσματα που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπερδευτείτε. Σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτές διατυμπανίζουν την αγάπη τους προς τα ζώα και τις φιλοζωικές τους ανησυχίες. Σ΄ αυτόν τον καταιγισμό των διαφημίσεων καλείστε να αποφασίσετε ποιος είναι κατάλληλος για σας και τον μικρό σας φίλο.

Είμαι σίγουρη πως όλοι σας φαίνονται ίδιοι γιατί όλοι σχεδόν λένε τα ίδια πράγματα. Εδώ είναι το σημείο κλειδί…

Προς χάριν εντυπωσιασμού θα ακούσετε πολλές περίεργες και εύηχες λέξεις, όπως το clicker, τα εξαρτώμενα αντανακλαστικά, την μη χρήση βίας και πολλά άλλα..

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Είμαι υπέρ της θετικής εκπαίδευσης και το clicker είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιώ στην δουλειά μου.

Δυστυχώς όμως πολλοί λένε ότι είναι ΄΄θετικοί εκπαιδευτές΄΄ όχι γιατί δεν χρησιμοποιούν βία ( μην περιμένετε να το παραδεχτούν ) αλλά γιατί υποστηρίζουν ότι η ήπια τιμωρία ( γι΄ αυτούς, όχι για τον σκύλο ) είναι μέσα στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης και ότι δεν θα κάνει κακό στο φίλο μας λίγη “αυστηρότητα” και “πειθαρχία”. Ήπια τιμωρία μπορεί να είναι οι φωνές, το τράβηγμα του λουριού, το τίναγμα από τον σβέρκο, το αλυσιδάκι ( κοινώς πνίχτης ), η απομόνωση του από τα άλλα σκυλιά ή τους ανθρώπους κ.α. Βία όμως δεν είναι μόνο τα βαριά και αιματηρά χτυπήματα. Μην περιμένετε πως όλες αυτές οι άσχημες μέθοδοι δεν θα έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία και κατ’ επέκταση και στην συμπεριφορά του σκύλου μας.

Ας έρθουμε τώρα στο clicker training(εκπαίδευση με κλικερ). Όπως είπαμε το clicker είναι εργαλείο. Δεν είναι κανένα μαγικό ραβδάκι. Από μόνο του δεν λέει τίποτα στον σκύλο μας και ίσως ούτε σε κάποιους από εσάς. Στα σωστά χέρια με τις κατάλληλες γνώσεις και προπάντων με την κατάλληλη τεχνική είναι το τέλειο βοήθημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όποιος έχει στην τσέπη του ένα clicker είναι και σωστός εκπαιδευτής. Αν ήταν έτσι όλοι θα αγόραζαν από ένα pet shop ένα clicker, θα διάβαζαν και μερικά πράγματα στο internet και θα γινόντουσαν ως δια μαγείας εκπαιδευτές. Η άσκοπη και αλόγιστη χρήση του δεν κάνει βέβαια κακό στο σκυλί μας αλλά δεν του κάνει και καλό. Πολύ απλά χάνει την αξία του.

Παράδειγμα :

Αν θέλετε να διακοσμήσετε τον τοίχο σας με έναν πίνακα για να φαίνεται πιο ωραίος και εντυπωσιακός θα χρειαστείτε ένα τρυπανάκι για να βάλετε το καρφί, που θα συγκρατεί τον πίνακα, στον τοίχο. Σ΄ αυτήν την περίπτωση το τρυπάνι είναι το εργαλείο σας. Αν εσείς παρασυρθείτε και κάνετε 20 τρύπες στον τοίχο, ναι μεν θα βάλετε τον πίνακα αλλά ο τοίχος σας δεν θα είναι πια ωραίος και εντυπωσιακός. Δεν φταίει το τρυπάνι αλλά η αλόγιστη χρήση του.


Τέλος ας αναφερθούμε στις λιχουδιές.. Στην αναζήτηση σας για τον κατάλληλο εκπαιδευτή θα ακούσετε πολλούς να υποστηρίζουν ότι δεν χρησιμοποιούν την τροφή ως μέσο εκπαίδευσης για να μην κάνουν το σκυλί μας εξαρτώμενο από αυτήν και κάποιους άλλους οι οποίοι χρησιμοποιούν συστηματικά και κατ΄ αποκλειστικότητα μόνο λιχουδιές. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Η σωστή τεχνική δεν περιλαμβάνει μόνο λιχουδιές ή καθόλου λιχουδιές. Θετική εκπαίδευση σημαίνει επιβράβευση. Η τροφή, όπως και το clicker, είναι εργαλείο. Δεν είναι όμως το μοναδικό. Σαφώς και η αλόγιστη χρήση της θα κάνει το σκυλί μας ΄΄ζητιανάκι΄΄. Θα εκτελεί τις εντολές μόνο για να πάρει την λιχουδιά. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί να μην μπορώ να επιβραβεύω το σκυλί μου με μια πραγματικά νόστιμη λιχουδιά όταν κάνει κάτι καλό. Η διαφορά είναι πως οι λιχουδιές πρέπει να είναι η επιβράβευση και όχι ο σκοπός για την εκτέλεση μιας άσκησης. Και μην ξεχνάτε πως επιβράβευση δεν είναι μόνο οι λιχουδιές.


Η θετική εκπαίδευση δεν είναι μόνο η κατάλληλη μέθοδος εκπαίδευσης. Είναι στάση ζωής, φιλοσοφίας και κυρίως βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες. Κλείστε λοιπόν τα αυτιά σας σε αυτά που θα ακούσετε. Δεν έχει σημασία πως αποκαλεί κανείς τον εαυτό του ή την μέθοδο που χρησιμοποιεί. Σημασία έχει να είναι καταρχάς θετικός άνθρωπος. Να υπάρχει η σωστή χημεία μεταξύ σας και να είναι σε θέση να σας εξηγήσει ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια για την δουλειά του. Να είναι πρόθυμος να σας αποκαλύψει τις τεχνικές και τα μυστικά του επαγγέλματος.


Αφήστε την κοινή λογική και το ένστικτό σας να αποφασίσουν για σας. ‘Η ακόμα καλύτερα αφήστε το στο ένστικτο του σκύλου σας… Και αν πάλι σας φαίνεται δύσκολο να αποφασίσετε ελάτε στο Positive Dog School και σίγουρα θα βρείτε τον κατάλληλο εκπαιδευτή για σας. Μια μόνο επίσκεψη θα σας πείσει… Εξάλλου είναι ΔΩΡΕΑΝ. Ελάτε λοιπόν να γνωριστούμε, να παίξουμε και να μάθουμε σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην καρδιά της Αθήνας.



Πάνου Ελευθερία

Θετική εκπαιδεύτρια σκύλων

Positive Dog School

www.positivedogschool.gr

e-mail : pds@positivedogschool.gr

Κασταμονής 124, Καλογρέζα

Τηλ: 211 705 704 8

694 75 65 537

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009


Παιδαρος εε?