Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ή ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ



Έχουμε όλοι ακούσει "τα γέλια θα γίνουν κλάματα" ? Αν όχι, είναι μια έκφραση που την ακούμε όταν το παιχνίδι ξεπερνά τα όρια και αρχίζει να θυμίζει καυγά!

Τα νεαρά μέλη μιας αγέλης- οικογένειας- ομάδας αφού σταθούν στα πόδια τους προσπαθούν να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους! Από εκεί λοιπόν ξεκινά η απαραίτητη διαδικασία της ενηλικίωσης Έτσι το "κουτάβι" σε όποιο είδος και να ανήκει, μέσα από το παιχνίδι και την αφέλεια συγκεντρώνει τα εφόδια του για τη ζωή!!

Παίζοντας λοιπόν με συνομήλικους και μη, έξω απτήν εκτόνωση, εκπαιδεύεται στο να παλεύει για το φαγητό του, για το σπίτι του, για τα μικρά του ή και για να ζευγαρώσει!

Οι εμπειρίες του παιχνιδιού λοιπόν, προσφέρουν πολυσήμαντα εφόδια για την αρμονική συμβίωση του νέου με την υπόλοιπη ομάδα!!

Είναι στη φύση όμως του παιχνιδιού, αφού σχεδόν αποτελεί μια εικονική μάχη, να περιλαμβάνει μια ανοδική ένταση η οποία σταματά εκεί που έχει τεθεί το όριο!
Πολλές φορές το όριο γίνεται σεβαστό απ’όλους και όλα πάνε καλά! Αν όμως το πάθος παρασύρει τους μπόμπιρες και το παιχνίδι γίνει πιεστικό για μερικούς ?

Εκεί αναλαμβάνει ο ενήλικος που επιτηρεί τα μικρά που παίζουν! Θα ήταν εντελώς ανώριμο να καταλογίσουμε ευθύνες στα μικρά ! Τώρα το πως θέτει το όριο ο ενήλικος που έχει το ρόλο του αρχηγού, ή ποια είναι τα συστατικά του σωστού αρχηγού θα τα πούμε σε ένα άλλο κείμενο, με μια άλλη αφορμή! Το σίγουρο είναι πάντως πως έχει βάση στον αλληλοσεβασμό και την εμπιστοσύνη!

Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι πρώτον να διαβεβαιώσει τους κηδεμόνες ότι μπορεί το παιχνίδι να παρεκτραπεί αρκετά εύκολα και να έχει έως και τραγικές συνέπειες! Κρατάμε λοιπόν το παιχνίδι σύντομο ώστε να αποφύγουμε εντάσεις λογω κούρασης, χωρίς όμως να γίνουμε χωροφύλακες.

Και δεύτερον ότι ο δικός μας ρόλος είναι να επιβλέπουμε, να θέτουμε όρια και να κοινωνικοποιούμε τα μικρά μας σωστά, είτε είναι παιδάκια, είτε σκυλάκια! Σωστά σημαίνει με σεβασμό, ώστε να μπορέσει η αγάπη να κάνει το θαύμα της!

Α… κάτι που ξέχασα, το παιχνίδι δεν είναι σε καμία περίπτωση τρόπος να ξεφορτωθούμε τα μικρά! αλλά τρόπος επικοινωνίας μαζί τους και κομμάτι της ζωής μας!! Αν λοιπόν είχατε μια τέτοια εντύπωση, πιάστε από εκεί το νήμα..

Ευχαριστώ

για τον χρόνο και την προσοχή




Βλάσης Σαρλάς

επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

ΘΕΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΥΛΩΝ